Vuoden harmain päivä vei Effien kirkkaimman palkinnon

Vuoden harmain päivä voitti Effie Awards Finland 2019 -kilpailun kirkkaimman palkinnon, Grand Effien. Tuloksellista markkinointia palkittiin lisäksi kolmella kultaisella, neljä hopeisella ja neljällä pronssisella Effie Awardsilla.

Vuoden harmain päivä piti kisan kärkipaikkaa alusta loppuun. Tuomaristo arvosti erityisesti uuden sesongin luomista terassikauden ohelle, yksinkertaista vahvaa ideaa sekä johdonmukaista toteutusta – ja luonnollisesti erittäin vahvaa kaupallista lopputulosta.

Kunnianhimoinen markkinointi on käytännönläheisin tapa rakentaa yritykselle kasvua. Tämän totuuden Effien shortlista ja siitä palkinnoille kavunneet työt osoittavat. Tutustukaa näihin tekoihin, menkää rinnalle, ohi ja merten taa. Markkinointi voi pelastaa koko maan, kunhan se saa sen tehdä.

sanoo Eka Ruola

Suomen johtavana mediatalona tunnistamme vastuumme ja roolimme alalla. Tärkein tehtävämme on auttaa suomalaisia markkinoijia menestymään. Effie-yhteistyöllä osoitamme arvostuksemme ja tuomme näkyvämmäksi tehtävämme tuloksekkaan markkinoinnin puolestapuhujana. Taso oli tänä vuonna tosi kova. Jo shortlistalle yltäminen oli suuri voitto. Onnea niin kaikille shortlistatuille kuin palkituille.

sanoo johtaja Karri Ahonen Sanoma Media Finlandista

Voittajatyöt perusteluineen ovat seuraavat:

Grand Effie

Vuoden harmain päivä
Hartwall Oy,
Bob the Robot, Bob the Robot Pictures, Miltton, Dagmar, Lataamo, Cocoa

Suomen syksyinen sääkartta muuttui juomamarkkinoilla värikartaksi. Teko, joka piti kärkisijaa alusta loppuun.

Bisneshaaste-sarja

Kulta

Vuoden harmain päivä
Hartwall Oy
Bob the Robot, Bob the Robot Pictures, Miltton, Dagmar, Lataamo, Cocoa

Sesongit otetaan usein annettuina. Käyrä käy korkealla ja loppuvuonna on hiljaisempaa. Tuurillakin on silloin sijansa. Mutta sesonkiajattelun voi toki disruptoida – tai vähintäänkin kyseenalaistaa. Kuten tässä. Onnistuminen toi kasvua.

Hopea

Oululainen Reissumies – Hyvä mies
Fazer Leipomot
Folk Finland, Dagmar

Vahvallekin brandille voi koittaa hetki, jolloin tenho laskee. Sivallus saattaa saapua salakavalasti. Käyrät kääntyvät, eikä ilman riskinottoa tapahdu käännettä parempaan. Tässä työssä oli paitsi trendien vastaistakin rohkeutta myös vahvaa uskoa ja ripaus ruista ranteissa.

Fazer Tutti Frutti – Täysin luonnollista
Fazer Makeiset
Kurio, Dagmar

Kuluttaja on viimeinkin aidosti kuninkaallinen. Jos tuote ei ole relevantti, se häviää, vaikka brandin tunnettuus olisi millä tasolla tahansa. Tässä asia selvitettiin perinpohjin ja tuote koki muutoksen. Kohderyhmän innostuessa kampanjasta osa muista huomanneista kiemurteli. Kaikesta huolimatta kannatti kuiskata.

Pronssi

Työnimi
Diakonia Ammattikorkeakoulu (Diak)
TBWA\Helsinki, TBWA\Screen, IUM Finland, Bang Bang sekä vaikuttajat: Meri-Tuuli Väntsi, Jari Sarasvuo, Tuomas Enbuske, Anne Kukkohovi, Meeri Koutaniemi

Moderni markkinointi on tekoja, sanotaan. Tämä kampanja on siitä kirkas osoitus. Vaikuttamista vimosen päälle – ja lopulta markkinoijan asia jopa Suomen hallituksen agendalle.

Roosa nauha 2014-2018
Syöpäsäätiö
Dynamo&son, Rabbit Films

Markkinointiviestintää kritisoidaan usein yksisilmäisesti siitä, että se kiihdyttää tarpeetonta kuluttamista. Niin tai näin, hyvääkin syntyy – kuluttamisen kautta. Vaikka hyvää tehdään usein jo lähtötilanteessa luovuttaen pienten resurssien uuvuttamina. Ja sitten on niitä, jotka vuodesta toiseen tekevät kaikkensa, jotta ääni kuuluisi.

Mediasarja

Kulta

Vuoden harmain päivä
Hartwall Oy
Bob the Robot, Bob the Robot Pictures, Miltton, Dagmar, Lataamo, Cocoa

Medioita voi toki käyttää kuten aina on käytetty – tai sitten sellaisen voi luoda. Parhaat markkinointiviestinnälliset teot tulevat osaksi populaarikulttuuria. Aniharvat siirtyvät osaksi säätiedotusta.

Hopea

S-market: Suomen suurin luomukauppa
HOK-Elanto
SOK Media, TBWA\Helsinki, Carat, Heku

Jos viesti on yksinkertaisen kirkas, voi keskittyä sen monimuotoiseen dramatisointiin. Ehkä liiankin harvoin media saa rooliin puhtaasti alustana, vaikka sen voisi valjastaa osaksi ideaa. Kuten tässä. Ratkaisu tuntuu jopa suorastaan luonnolliselta.

Tuotteet ja palvelut -sarja

Kulta

#mitäkuuluu
MIELI ry
Bob the Robot Engage, Bob the Robot Pictures, Veikko Kähkönen Photography, Manifesto

Monimutkaisuus on harvoin hyväksi viestiä kiteytettäessä. Monimuotoisuus on taas tänä päivänä välttämätöntä, varsinkin nuoremman yleisön tavoittamisessa. Ja mitä vähemmän resursseja on käytössä, sitä uutterampi on oltava ansaitun huomion saavuttamiseksi. Ja joskus pöydällä voi olla tehtävä, jossa ei ole sekuntiakaan hukattavaksi.

Hopea

Fazer Tutti Frutti – Täysin luonnollista
Fazer Makeiset
Kurio, Dagmar

Markkinoinnissa on tuotteen lisäksi neljä muutakin ulottuvuutta. Sen viidennen ollessa ihminen. Osa ei lainkaan ymmärtänyt mitä tapahtui – ja ehkä juuri siksi tehoja tuli, kun ydinryhmä innostui sitäkin enemmän.

Pronssi

<IF> Future proof career <THEN> Hive Helsinki. Hakijaennätys.
Hive Helsinki & Supercell
Miltton Oy, Troot Network, KUUDES, Balansia Films, Siili Solutions, B-Reel Films

Luovuus käsitetään alallamme usein viestinnälliseksi luovuudeksi, vaikka itseasiassa strateginen luovuus on merkittävin töytäisy onnistumisen tielle. Viestin tuhti tykittäminen on harvoin tehokasta, mutta järjestelmälliset askelmerkit voivat viedä maalialueelle.

KOFF Long Drink – Se toinen lonkero
Sinebrychoff Oy
hasan & partners, IUM Finland, Koski Syväri, D8 Productions, Tapaus

Kilpailu on kaunista ja johtaa urotekoihin. Haastaminen on herkkä taiteenlaji, mutta onnistuessaan hersyvää. Ja tehokasta. Strateginen oivallus, vahva konsepti ja riemukkaat toteutukset houkuttivat euroja kotiin.

Sweet Suite: pakkasesta pakko kokea -ilmiöksi
Valio
SEK, Dagmar, Studio Plenty

Tietyille kohderyhmille mainonta voi olla se laiskin ratkaisu. Siksipä yhä useammin markkinointiviestintä on tekoja, stuntteja – yllättäviä kohtaamisia, jotka luovat pohjaa ansaitulle näkyvyydelle.

 

Effie Awards Finland palkitsee vuosittain parasta suomalaista markkinointia. Kilpailun järjestää Markkinoinnin, teknologian ja luovuuden liitto MTL ry. Kilpailun kumppani on ollut jo usean vuoden ajan Sanoma Media Finland.

MARKKINOINNIN, TEKNOLOGIAN JA LUOVUUDEN LIITTO MTL RY

Lisätietoja
Eka Ruola, päätuomari, 040 860 0234
Tarja Virmala, MTL:n toimitusjohtaja, puh. 040 048 4693

MTL ry on markkinoinnin ja viestinnän sekä teknologian asiantuntijayritysten yhteisö. MTL kokoaa yhteen yritykset, jotka parantavat markkinoinnin, luovuuden ja teknologian yhdistelmällä asiakkaidensa kilpailukykyä, luovat kasvua ja tekevät liiketoiminnalla tulosta.