Odotan mielenkiinnolla, millaisia strategian, luovuuden ja tehokkuuden yhdistäviä kuningaskampanjoita Effie-raadissa tulee eteen

Kun aloitin Markkinointi&Mainonta-lehden toimittajana alkuvuodesta 2002, hämmästelin, miten paljon mainoskisoja pieneen maahan mahtuu.

 

Vuoden Huiput taisi olla ennestään tuttu, mutta Kaiut, Voitot, Kuukauden parhaat sekunnit ja lukemattomat muut kisat tulivat yllätyksenä. Samana vuonna Suomessa muuten aloitti myös Effie, joka korvasi perinteikkään Vuoden parhaat kampanjat -kisan.

 

M&M eli tuolloin voimiensa tunnossa. Viikoittain ilmestynyttä printtiä ja päivittäistä verkkoa tehtiin kymmenen hengen toimituksella ja kovalla sykkeellä.

 

Niin pientä mainoskisaa maasta ei tainnut löytyä, etteikö M&M olisi voittajia uutisoinut. Ja miksei olisi, olihan kyseessä alan pää-äänenkannattaja, joka pyrki kertomaan markkinointi- ja media-alan isompien trendien ohella myös siitä, mitkä ”jättitilit” vaihtoivat toimistoa tai ketkä tähtisuunnittelijat vaihtoivat työnantajaa tai perustivat peräti oman toimiston.

 

Monet tykkäsivät kritisoida M&M:ää mainosalan Seiskaksi, mikä oli sikäli osuva kuvaus, että lehteä luettiin paljon – myös markkinointialan ulkopuolella. Tätä kriitikot eivät toki tarkoittaneet, vaan käyttivät Seiska-vertausta kuvaamaan lehden pinnallisuutta ja sitä, että siinä esiintyi paljon ihmisiä – jopa seurapiiripalstoilla.

Tarkoitus oli ensinnäkin tarjoilla virikkeitä Kauppalehden runsaslukuiselle pk-yrittäjäyleisölle. Heistä moni mietti, onko markkinointi vain ylimääräinen kuluerä, jolla ei sanottavaa hyötyä ole saavutettavissa.

Mikko Metsämäki

Vuonna 2010 siirryin Kauppalehteen tuottamaan lehden markkinointiteemasivuja. Koska yleisö oli nyt olennaisesti laajempi, pyrin miettimään myös juttujen lähestymiskulmat uusiksi.

 

Tarkoitus oli ensinnäkin tarjoilla virikkeitä Kauppalehden runsaslukuiselle pk-yrittäjäyleisölle. Heistä moni mietti, onko markkinointi vain ylimääräinen kuluerä, jolla ei sanottavaa hyötyä ole saavutettavissa. Toinen kohderyhmä olivat edelleen alan ammattilaiset, joille piti pystyä tarjoamaan tietoa nousussa olevista trendeistä.

 

Mainoskisat eivät kummastakaan vinkkelistä olleet kovin kiintoisa aihe. Kävin tosin Kauppalehdenkin leivissä pari kertaa Ranskan Rivieralla seuraamassa Cannes Lions -kisoja. Sieltä sai näppärästi näkemyksen markkinointiviestinnän kulloisistakin trendeistä ja saattoi jallittaa haastoon vaikkapa Sir Martin Sorrellin.

 

Kului pari vuotta ja siirryin Kauppalehden uutispäälliköksi ja sittemmin Option toimituspäälliköksi. Se on tarkoittanut sitä, että markkinointialan seuraaminen on jäänyt vähemmälle

 

Niin se on toki jäänyt koko suomalaisessa mediassa. Markkinointi&Mainonta kutistui kutistumistaan kunnes tuli tiensä päähän joulukuussa 2020. Myös Kauppalehden markkinointiteemasivut ovat sittemmin siirtyneet ajasta iäisyyteen.

Yleistalousmedian näkökulmasta markkinointi ja markkinointiviestintä tuoksahtavat nyt hieman tukifunktiolta.

Mikko Metsämäki

Markkinointialalla on eittämättä modernit digitaaliset kanavat sisäiseen kommunikointiinsa, mutta yleisön näkökulmasta markkinointialan medianäkyvyys on parissa vuosikymmenessä romahtanut.

 

Oi niitä aikoja, kun Ami Hasan ärähteli, Bob Helsingistä ja paviaaneista puhuivat kaikki ja Elämä on -slogania toistelivat useimmat vauvasta vaariin.

 

Yleistalousmedian näkökulmasta markkinointi ja markkinointiviestintä tuoksahtavat nyt hieman tukifunktiolta. Yritykset tarvitsevat logistiikkaa ja markkinointia, mutta kumpikaan ei lähtökohtaisesti ole hirveän mediaseksikästä.

 

Maassa, josta ei kannata viedä maailmalle mitään sarvikuonoa pienempää, korostuu luonnollisesti btob-markkinointi ja maailmalla se tarkoittaa usein enemmän myyntityötä kuin komeita markkinointikampanjoita. Kateeksi käy ruotsalaisia – edelleen.

 

Ehkä osasyyllisiä tilanteeseen ovat myös Facebook, Google ja kaiken mittaaminen. Analytiikka on syönyt mahtibudjetit ja taiteilijat ovat väistyneet, kun mittahenkilöt ovat tulleet työkaluineen tilalle.

 

Jos tilanne johtaa siihen, että Suomessa tehdään entistä tehokkaampaa markkinointia, kehitystä voi tietysti pitää tervetulleena. Odotan mielenkiinnolla, millaisia strategian, luovuuden ja tehokkuuden yhdistäviä kuningaskampanjoita Effie-raadissa tulee eteen.

 

Kirjoittajana:
Mikko Metsämäki
Managing Editor
Kauppalehti